28.4.2023

V roce 1975 se zrodil první prototyp Rubikovy kostky. Projekt vznikal na dílenském stole maďarského hlavolamového génia Erno Rubika. Mnozí z vás, dříve narozených, kteří dobu její největší slávy prožili jako dospívající mládež, si jistě vybaví tu euforii ve školních lavicích, kdy byl tento výrobek mnohonásobně silnějším tahákem, než sbírání céček nebo znovu oprášené vinylové desky.
rubikova kostka

Dokonalá zábava pro děti i dospělé již téměř půl století

Dnes je maďarskému vynálezci a designérovi téměř 75 let a jistě jej nesmírně těší, že o jeho jedinečný nápad je neustále zájem. Kostka rozhodně nezapadla do pomyslného odpadkového koše a pravděpodobně se tam nechystá ani v budoucnu. Dodnes se každoročně pořádají závody v rychlosti skládání a k těm nejúspěšnějším se řadí zejména mládež ve věku kolem 18 let.
Nejzkušenější borci zvládnou hlavolam složit již za deset sekund, to je pro normálního smrtelníka neuvěřitelný výkon. Ti nejlepší tvrdí, že je nejvíce brzdí jejich ruce, nikoli mysl, ta dokáže naplánovat tahy dopředu a ruce jsou vždy v závěsu. Přesto je jejich pohyb neuvěřitelně rychlý.
rubikova kostka na pláži

Užít si svůj den je mnohem víc, než závodit, kdo rychleji

To však není podstatné, Rubikova kostka nespatřila přece světlo světa proto, abychom si polámali prsty a stresovali se, kdo bude rychlejší. Krása spočívá v tom užít si svou vlastní schopnost dokázat si s tímto rébusem poradit. Duchovní mistři vám na to odpoví docela jednoduchou mantrou – být na tomto místě a teď a skutečně dokázat prožít přítomný okamžik, to je pravým smyslem života a přesto jej dokáže denně praktikovat jen zlomek lidí.
Až budete svou kostku opět třímat v ruce, a věříme, že ji doma někde v šuplíku určitě máte, uvědomte si, že máte před sebou věc, kde lze uplatnit více než 43 kvadrilionů kombinací, což představuje dokonce více vteřin, které uběhly od vzniku našeho fyzického vesmíru.