6.10.2019

Běh je aktivita stará jako lidstvo samo. Jsme stavěni jako běžci na dlouhou trať, a to především díky specializaci našich předků. Lidé totiž vynikají v běhu na dlouhé vzdálenosti, dá se říci, že jsme v tomto oboru nejlepší ze všech živočichů. Jistě, můžeme namítnout, že například vlci také dokážou ujít obrovské vzdálenosti. Ale to je ten problém – ujít, nebo spíše pohybovat se oním lehkým klusem. Opravdový běh na skutečně dlouhou trať – to je doména lidí.
dva běžící muži
Proč ale máme takové schopnosti? Je to jednoduché – živili jsme se štvaním zvěře. A vzhledem k tomu, že máme obrovskou vytrvalost v běhu, jsme byli velmi úspěšní. Ano, prakůň mohl být na začátku rychlejší, ale spíše dříve než později se musel zastavit, aby si odpočinul – a lidé ho dostihli.

Proč tato exkurze do historie? Abychom pochopili, že běh je nám zkrátka vrozený. Jít jen tak trochu si zaběhat je něco, co je pro nás stejně přirozené, jako dýchání. Není proto divu, že běh získává stále více a více na popularitě. Byli jsme pro něj stvořeni.

Nevýhodou je, že díky našemu velmi úspornému stylu to není příliš dobrý způsob jak snížit váhu. Jsme totiž stavěni právě tak, abychom běhali s vynaložením co nejmenší energie a tím pádem se tak rychle neunavili. Přesto je to rozhodně dobrá a prospěšná aktivita – pokud se dělá správně.

Tím nejzákladnějším je zvolit vhodný povrch. Není nutné chodit hned na stadion, ale vězte, že pravidelný běh po betonu či asfaltu není pro klouby zrovna dvakrát přínosný. Je třeba zvolit měkčí podklad. Ideální jsou například pěšiny či hliněné cesty. Pozor však po dešti, kdy je mokro, neboť se na nich dá snadno uklouznout. Zvlášť pokud vedou z prudšího kopce.

Další věcí, na kterou je třeba se zaměřit, je obuv. Nemusíte si hned kupovat profesionální výbavu, ale je nutné, aby oblečení umožňovalo volný pohyb, boty nikde netlačily a neomezovaly a aby dobře seděly. Vyhnete se tak zraněním jako je vyvrtnutí kotníku.
běžecké boty
A hlavně pokud začínáte, pamatujte, že není třeba hned lámat rekordy. Stačí se o kousek zlepšit každý den, doběhnout třeba o pět metrů dál nebo o kousíček rychleji. Uvidíte, že zlepšení nastane velmi brzy. A jelikož tento způsob pohybu vyplavuje endorfiny, budete se cítit skvěle a uvolněně a příjemně unavení.

Jen nezapomínejte, že nic nelze přehánět, a že můžete sice běhat až na samou hranici každý den, ale počítejte, že za pár dní vás budou bolet nohy, a rozhodně už to tak příjemné nebude. Je však důležité mít na mysli daný cíl a toho se držet. Uvidíte, že ho brzy dosáhnete.